- előkészület: 10 perc
- főzés: 35 perc
hozzávalók 4 főre
- 1 kg krumpli
- 3 fej hagyma
- 2 dl olaj
- só
story
Az ördög a részletekben van elhantolva - mint tudjuk.
Egyszer megkértek, hogy tartsak főzőtanfolyamot. Elkezdtem magyarázni a hölgyeknek, ám ők átvették a szót és sorban egymás után elmesélték, milyen fantasztikus ételekkel kényeztetik a családjukat, de a hálátlanok nem értékelik a fáradozást.
Na - gondoltam -, nincs itt rám semmi szükség! Aztán tovább beszélgettünk, valamiért a habarást említettem. Azt mondja erre az egyik hölgy: árulnám már el neki, mi az a habarás!
Akkor és ott tanultam meg - és aztán még sokszor rá kellett jöjjek: sokkal könnyebb sikert aratni olyan ételkreációval, amit senki nem ismer, mint a hétköznapi ételekkel, amelyek esetében ugyebár mindenkinek van viszonyítási alapja!
Mindazonáltal nem nagyon értem, miért nincs minden étteremben hagymás tört krumpli, hiszen ez az egyik legfinomabb körítés! Persze jól elkészítve: sok hagyma jól megpirítva, sok olaj.
A párolt káposzta mellé pedig egyszerűen jár, akármi legyen is a hús: kacsa, liba, disznótoros vagy (mint ma nálunk) köményes sült.
A párolt káposztával kapcsolatban is szeretném megosztani Veletek azt a véleményemet, amely szerint a párolt káposzta akkor a legfinomabb, ha nem csak úgy, "finom úrinő" módra készítjük, hanem "zűrösen". Ez annyit tesz, hogy egyáltalán nem sózom be előre a káposztát, és nem párolom, hanem teljes lángon, kavargatva pirítom a karamellizált cukron és hagymán. Naná, hogy leég! Naná, hogy nem lesz puha, hanem ress. A végén sózom és savanyítom borecettel (az újévi malac mellé pezsgővel), még utána is muszáj kicsit pirítani és aztán még cukrozni. Na, így a legjobb!
elkészítés
- A krumplit héjában főzzük.
- Közben a hagymát durva kockára vágjuk és az olajban barnára pirítjuk.
- A megfőtt krumplit hideg vízzel öblítjük és melegen hámozzuk.
- A hagymához adva krumplitörővel vagy villával összetörjük, alaposan megsózzuk, lepirítjuk.
- Azonnal tálaljuk.
recept adatok
-
Beküldve:2009.01.15
-
Nézettség:7.865
-
Receptkönyvben:62
-
Elkészítve:19
-
Elküldve:2
ajánlat
Párolt káposztával akár hús nélkül is!
Mit jelent az, hogy lepirítom? Egy kicsit a hagymával bekeverve tovább kell pirítani.
Igen,- így!